Veelgestelde vragen jongeren 18-

Mag ik buiten de schoolvakanties om op vakantie?

In principe mag dit niet. Er is een aantal uitzonderingen. Je ouders kunnen hierover contact opnemen met school en de leerplichtambtenaar.

Ik ben door Leerrecht verwezen naar Halt. Wat kan ik verwachten?

Bureau Halt heeft een speciale straf voor schoolverzuim. Deze straf is afhankelijk van het aantal uren schoolverzuim, maar bestaat sowieso uit een aantal gesprekken op het politiebureau, het maken van een leeropdracht en het aanbieden van excuus.

Op de website van Halt, www.halt.nl, vind je meer informatie.

Kan ik een vrijstelling krijgen van leerplicht?

Dat kan in een aantal bijzondere gevallen. Bijvoorbeeld bij ernstige psychische- of lichamelijke klachten. Je ouders moeten een beroep doen op de vrijstelling van de inschrijvingsplicht.

Waarom moet ik een startkwalificatie hebben?

Een startkwalificatie is bedoeld om schooluitval tegen te gaan en jouw kansen op een leuke baan te vergroten.

Kan ik een tussenjaar nemen?

Veel jongeren nemen een tussenjaar om te reizen, te werken of uit te zoeken wat ze verder willen gaan studeren. Als je nog geen startkwalificatie hebt en je bent nog geen 18 jaar, kun je niet zomaar een tussenjaar nemen.

De medewerkers van Leerrecht kunnen samen met jou een plan voor de toekomst maken. Neem contact met ons op, telefonisch: (010) 248 4040 of per mail: info@leerrecht.nl.

Ik ben 17 jaar en heb mijn VMBO diploma, mag ik nu stoppen met school?

In principe niet. Een vmbo-diploma is geen startkwalificatie. Jongeren tot 18 jaar zijn verplicht een startkwalificatie te halen.

Wat gebeurt er als ik zonder diploma van school ga?

Als je zonder diploma van school gaat meldt school dit bij leerplicht. De leerplichtambtenaar neemt contact met je op om samen een plan te maken om er voor te zorgen dat jij weer naar school kunt gaan.

Ik wil stoppen met school, wat nu?

Als je nog geen 18 jaar bent of nog geen startkwalificatie hebt mag je niet zomaar stoppen met school.

Bespreek de reden waarom je wilt stoppen met school met je ouders en de school. Samen kunnen jullie kijken naar een passende oplossing. Je kunt ook altijd contact met ons opnemen telefonisch: (010) 248 4040 of per mail: info@leerrecht.nl.